progetto per una struttura turistico-alberghiera nell’area del faro del Capo Murro di Porco a SIRACUSA

PROGETTO PARTECIPANTE

© Gianluca Perosi Architetto – Michele Di Gennaro Architetto

  • Servizi

Premise. From a developmental outlook to the guidelines of planning choices: this planning approach aims to put together the many routes at the chore of this invitation and to create structures which will warrant ‘a holiday experience not solely endowed with all comforts, where receptive compounds as well as camouflaged suites adjoin the rocky coastline , a restaurant, well-being and spa centres, conference rooms, indoor gyms and outdoors sport pavilions merge – it also aims to provide a welcoming approach to tourism on a lower budget meant for people to enjoy their natural environs, water sports and hiking trips, landscape walks as well as to promote culture and tradition oriented discourses embedded in the formative, sport-oriented and intellectually stimulating routes – all tending to preserving and promoting our local environment.

Concept planning, originating motives, objectives, tools and guidelines: our ideational hypothesis aims to enhancing and adding value to a particular natural approach to tourism, which will be receptive, as it considers the project area through an overall re-mapping which is absolutely non-invasive, meant to satisfy not solely the needs of summer sea-side tourism but also aimed at new receptive forms, targeting a more diverse cut of the population and mindful of new health-related and de-stressing aspects of people’s needs as well as providing a spiritually enhancing experience all year round. The instruments of such a transformation – as the call points out – will be used as main originating principles for the following ideational proposal. These may be summed up as:

  1. Re-qualifying and enhancement of the area and the architectonic patrimony – through the lighthouse, its makeover and restoration, as well as creating receptive structures integrated with hotels, organically conceived and absolutely non-invasive able to wholly integrate harmoniously with the surrounding landscape. All this without compromising or erasing pre-extant architectures; buildings are never taller than 4 meters and are well within the area for which this project is being presented.
  2. Using materials and technologies able to warrant an organic all-encompassing design oriented to adding value to extant architectures.
  3. Using water platforms along the coast whose distributive structure utilizes the rocky coastline morphology and presents the entry from within the covering structure, so as to allow a natural bridge between the parterre within the lighthouse area and the sea level.
  4. This project’s volumes will be energetically sustainable.
  5. A study of the crossing footpaths, motor-vehicle access and pertinence so that the complex, set aside for the lighthouse tower owned and run by the Maritime military Italian authorities will be visible throughout the year by people whose mobility is limited and disabled people.
  6. The idea for this project followed a low-budget cost approach in terms of energetic and eco-sustainable approaches through the adoption of environmental safeguarding conditions for extant built structures.
  7. Transformation of areas which are the object of this study as a ‘unique topos’ meant as the location of the symbolic investment, of collective space and homogeneous system whereby areas, whose identity character and diverse usages whilst at the same time inter-dependent and able to take part together to organizing a receptive tapestry, which welcomes and hosts tourists and allows for aggregation and collective life.
  8. Optimization of appreciation of landscaping and natural patrimony, enhancing access and making inner crossings and pathways viable. Its typology will differentiate through the usage of pathways and crossings which are diverse and mixed (cycle-paths and walkways specifically), disposing resting areas with clear and overt characterization.
  9. The area will become an autonomous and self-sufficient centre.

The master plan: the entire structure of the project is shaped as a stylized albatross: the restaurant and relax areas represent its wings, whereas the hotel room area is situated in its main body. The overall master plan is articulated in two blocks. The first block contains an indoors gym (150m 2 ) and restaurant (m 2 650,00 and 180). Reception and direction office with lab as annex for marine activities (m 2 150), a conference area (176 seats) a m 2 390 area, a spa and well being center (140m 2 ). The second block has got en-suite rooms in different inter-linked areas (m2 375; m2 655). The suites accrue to an overall area of m 2 310. The overall area taken by the project is m 2 3.000 as per invitation and documentation. In order to make the outer and inner areas a recognizable landmark, the plan’s development uses a compositional structure which uses curves as its signature, an element which symbolizes harmony for its centripetal and expanse tendency. It also symbolizes union a perfect symbol of totality and an ideal representation of an ensconced aggregating space, apt for merging collective and social life experiences. All the areas and pathways are organized with the aim to make them accessible, especially by disabled people, the elderly and the very young. The gym block with the spa, wellness area and conference room with annexed service areas takes its structures’ geo-morphological    appearance from the surrounding landscape. Its overall distinctive trait is that of a wavy volume with a green roof which is partly accessible and which is harmoniously linked up within the area’s planned development. The wavy cover’s value is immediately appreciated by visitors as it recalls sea-water motion, visually represents a continuation of the natural landscape. This volume establishes a precise and reassuring connection of interdependence among the individual sections of an entire complex and warrants its perfect functional and managerial autonomy. The building is posed in the landscape’s perception in a two-way relationship together with the natural emergencies and becoming a focal point which is immediately recognizable. The master plan anticipates apposite sport structures in easily accessible areas. Particularly, 4 tennis fields, 4 bowling sites a mini-football pitch and a beach-volley pitch.

Conference venue: the project designed a 176 seat conference area with an ample foyer linking the main access to the conference room itself. It may be subdivided by mobile panels so as to ensure – where needed – that wider rooms may be arranged and at the same time a natural screen for activities which are being carried out.

Wellness SPA area: the water theme has always been the trait-d-union linking several aspects of human and natural interaction. Primarily, water is to be concretely preserved and the memory of its relevance as natural element – whether because of its absence or presence – of its history and the development of each area and specifically, that of this planned project. As is widely known one phase in human history is described as ‘hydraulic civilization’ because people in Mesopotamia became able to use the rivers as they afforded water and its precious elements. It is therefore a precise duty to divulge the knowledge that water is a non-renewable resource. It is within this framework that the choice of adding a ‘marine activity laboratory’ within our plan makes water exploration and its relationship with human life and its surroundings structures a valid option as it promotes its conservation and adds value to morphological goods linked to this rapport, to work, free time activities and life in general and by diffusing knowledge from several points of view: scientific, historical, social and artistic. Water however, is also linked to a healthy living style.  From ancient times, humankind has always recognised water as containing the origin of life. Egyptians who came from the nearby Nile knew its waters had fertilised their lands. It is in this connection  that mystical and practical elements find the deepest sense for this element. The Greek and Roman also exhalted water, and according to their inclination, these two aspects too. The Greek praised water’s primordial element; the Romans emphasised its forceful power as they used it throughout Rome and its water-duct. Their spas represented thus the first accomplished form of hydraulic engineering meant for the needs and entertainment of their community. Our civilization is therefore the daughter of water. Water is a life muse, brings experiences together with an added value through sensations, emotions, and sentiments. From such a search for psychophysical well-being mankind derived the locations they dedicated to satisfying their needs and their importance for their life-sustenance. The SPA will be provided with all comforts (hydrotherapy pools, saunas, beauty treatments etc) and all which concerns the planning and good working conditions through careful analysis and an evaluation as to which functions to add, its materials, effects and light-play.

Diffuse Hotel: the project placed its future hosts’ comfort at the core of their planning make-up, and tried to imagine what their sensations would be once they entered the new structure, embedded within the context of a natural rocky sea-line. The plan in fact presents an approach modality such as to keep with the original natural architecture and to enhance it through using its space which is less intensive and certainly more apt to the demand for quality touristic receptiveness.  The hotel was conceived as a meeting place as well as a welcoming space for 21st century travellers and tourists. Its contextualization and fundamental functions are substantial elements through which the new receptive space was planned and re-structured. The planning approach for its realization could not discount the relevance of former extant structures and its location, with which the hotel dialogues constantly both in terms of the location itself and of the local holiday resort offered tourists. Environmental comfort was granted not just in the welcoming hotel room but also in the system of functions which allow the resort’s system to come into being. Therefore, it is within the local context of oro-graphic characterization its landscaping specificity which the element at the core of this project is harnessed. With such a premise, the choice was made to arrange the hotel as articulated in different blocks which interlink through indoor pathways. Such blocks of near equivalent extension will contain both double and single rooms, purposefully distributed and free of ample inter-connecting surrounding space. Individual rooms will be characterised by an element defining the walls in succession throughout through bends and slight rotations, as well as the terraces, the roofing and which establishes physical continuity with its location. The research for continuity is reinforced by a choice of natural materials used to cover such a volume of folds, mainly with green climbing foliage and wood. Within the project organism, the connection system assumes huge relevance. Service pathways and customer distribution remain well distinct and the mechanism which allows reception stays invisible. Access to the suites coincides with the coastline plan in such a way as to become its natural follow-up. These will access the seaside directly. Motor-vehicle road access to parking areas, cycling paths, walkways as well as sheltering units. The routes of access by car will be repaved in ecological photo-catalytic coloured tarmac, anti-slip and draining for vehicles and people in case of harsh rain. Its characteristic warrants eco-compatibility, sustainability and resilience. Slight chromatic variations characterise the locations as identified along the road. Walkways will be made of beaten ground, wood and pebbles whilst the waiting areas will use landscape observation points made of local stone. Apart from allowing for a remarkable adherence this is particularly versatile and apt to insertion of horizontal, even tactile signposting.

Building techniques and materials: materials will naturally be wholly recyclable, the covering made of steel and batten board, purposefully insulated and waterproof will be practical and structured so as to use the sun’s heat for heating and lighting, thus diminishing costs. Polish within the complex will be wholly recyclable and will be made of resistant material which will last in time so as to abate costs for ordinary maintenance. External cladding will appositely be thermally, acoustically insulated with specific non tumescent varnish. Internally fixed cladding (service block) will be made of plastered bricks; bathroom partitions coated with ceramics will be made of prefab mono-block integrated panels; outer fixtures in electro-coloured aluminium; indoor fixtures and modular fixed sliding or casement         wardrobes will be in coloured wood. All the elements will be endowed with mirrors in impact-resistant safety glassware, opened out. Safety panic handles will have an electric lock. Paint and varnish will be solely made of natural original materials (mineral and vegetal) shorn of any component of petrochemical origin. Inner walls will be built in a product made of natural oil and resin made of lime (Bright Paint 275), in order to keep their hygroscopic function and afford the environment with optimal comfort. Access areas will be paved in draining flooring with dedicated anti-slip devices. The main vertical structures will be made of c.c.a. walls; the main horizontal structures are made of a foundation system similar to surface coating (a platea). The covering system, by contrast, is characterised by steel-web rods S275 and laminated wood in a variable section with bulleted elements. Such a choice allows for using steel, a 100% recyclable material and to adapt it to any future changes for the destination of the covered area and its use.

Buildings bioclimatic respond: the form S/V rapport was accurately researched in order to reconcile architectural elements and those of a ZEB building. The form appears compact and reader-friendly as well as pleasantly harmonized with the spaces and the need to utilize them. Environmental strategies used to get to such objective are based on:

Relation with the sun which determined internal distribution: special attention was devoted to evaluating natural air fluxes for opposite wall ventilation with the possibility to have natural vents through air currents disposal channelization consequent to the classical window-opening.

Managing rainwater: managing rain water is done through collection points in areas of pertinence, and will be used for natural air refreshment, for fire sprinkler installation as well as for watering green areas.

Energy strategies: in terms of energetic efficiency the adopted project strategy was finalized to making wintry-summery environmental conditioning coherent with local weather. In the South, in fact, spaces are wholly protected from sun rays and summer irradiation, and favour the maximum of solar heat in winter. Natural ventilation systems have been conceived in order to reduce energy costs and to avoid spreading typical collective areas air-conditioning related illnesses. A strong isolating thermal system will cover outdoor structuring (transmittance  0.28 W/m2K) for non-heated partitions as well (transmittance 0.7 W/m2K), with isolated walls and specific materials (wardrobes or buffer space) inserted in the coating on both sides. The said structures will be presented as ‘near nought energy buildings’. Effectively, the proposal is to cover for energy demand by using a geo-thermal probe coupled with a geo-thermal pump dimensioned appropriately which will afford heating throughout the cold season through radiating flooring and clog systems, as well as providing for hot sanitized water at a temperature of 60° C. The proposal is that the vertical geo-thermal is to be coupled with radiating low-heat panels and that it will accumulate 2x3000L. in order to cover for heating peaks. Geo-thermal probes will allow covering for 75% of the demand.

Lighting: to illuminate the horizontal pathway, our proposal will use lamps for the ‘lower layer’ to be lightened differentially, according to its use in the various identified ‘areas or places’; these lamps will provide better, non-homogeneous lighting for waiting and meeting areas, aiming to avoid energy mirrors with lighting excess, keeping lighting suffused and delicate for normal walkways and to afford a ‘live light’ reflecting and responsive of people’s presence and activity. There are for this aim, sensor led-lamps which ‘feel’ passers-by or standing people’s presence and movements and they switch themselves on and off with varying intensity and different colours; different movements and different rhythms modify luminescent variations. All proposed lamps will have IP to outdoor functioning specs and be resistant to weather changes and temperature variation to extreme points.